Close icon
eyerobotica

Μαστίτιδα & Θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέες Μητέρες

Η Μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του μαστού η οποία εμφανίζεται συχνά στις νέες μητέρες. Συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της σε οποιαδήποτε φάση της γαλουχίας, ακόμα και κοντά στον απογαλακτισμό του μωρού. Έρευνες δείχνουν πως έχουν υπάρξει και περιστατικά ακόμα και 2 χρόνια μετά τη διακοπή του θηλασμού. Η μαστίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, καθώς αποτελεί τον βασικότερο λόγο για τη διακοπή του θηλασμού, μιας σημαντικής διαδικασίας για την ανάπτυξη και την θωράκιση της υγείας του βρέφους.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματά της;

Τα συνήθη συμπτώματά της είναι:

  • Πυρετός, άνω των 38,5 βαθμών
  • Ρίγη και άλγος τύπου γρίπης
  • Eρυθρότητα, σκληρότητα του μαστού
  • Έντονος πόνος, αίσθηση αυξημένης θερμοκρασίας τοπικά αλλά και πρήξιμο του στήθους είναι συμπτώματα που μπορούν να κάνουν επίσης την εμφάνισή τους.

Η μαστίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων:

  • H αδυναμία του στήθους να αδειάσει τελείως από το μητρικό γάλα
  • H είσοδος κάποιου μικροβίου στους γαλακτικούς πόρους,
  • H πτώση των αντοχών και συνεπώς της άμυνας της θηλάζουσας μητέρας

Η στάση του μητρικού γάλακτος αποτελεί την πιο συνήθη αιτία της μαστίτιδας, γι’ αυτό και το πιο σημαντικό βήμα της αντιμετώπισής της είναι η συχνή και αποτελεσματική απομάκρυνσή του.


Σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται;

Η μαστίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις περιπτώσεις γυναικών που δεν θηλάζουν συχνά, με συνέπεια να μην αδειάζει τακτικά το στήθος, αυτών που αφήνουν μεγάλα διαστήματα χωρίς θηλασμό, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, αλλά και εκείνων που επιλέγουν μικτή διατροφή για το μωρό τους, συνδυάζοντας το μητρικό γάλα με το ξένο. Επίσης μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στις περιπτώσεις κακών τεχνικών θηλασμού, όταν το μωρό δεν τοποθετείται σωστά στη θηλή, με συνέπεια να εισχωρούν μικρόβια από το δέρμα, αλλά και όταν υπάρχουν πληγές στο στήθος, εξαιτίας, για παράδειγμα, ενός σφιχτού στηθόδεσμου.


Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η διακοπή του θηλασμού δεν είναι λύση. Αντίθετα οι μητέρες πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάζουν συχνότερα τα βρέφη τους και μάλιστα ξεκινώντας από τον πάσχοντα μαστό. Στην περίπτωση που ο πόνος εμποδίζει την εκροή του γάλακτος, ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει από τον υγιή μαστό και να εναλλάσσεται μέχρις ότου επιτευχθεί η εκροή και στον πάσχοντα. Βοηθητικό μπορεί να είναι το μασάζ του στήθους κατά τον θηλασμό. Μάλιστα και μετά τον θηλασμό, η άντληση γάλακτος, είτε χειρωνακτικά είτε με κάποια αντλία, συνιστάται.

Σε κάθε περίπτωση, η μαστίτιδα δεν πρέπει να αποτελεί παράγοντα που οδηγεί στην διακοπή του θηλασμού, καθώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.