Close icon
eyerobotica

Καρκίνος του μαστού: Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα

Αν και ο καρκίνος του μαστού είναι μια πάθηση που δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορη καμία γυναίκα, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που κάνουν κάποιες κατηγορίες γυναικών πιο ευπαθείς στην εμφάνιση της νόσου. Γνωρίζοντας μια γυναίκα τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι πιο ευαισθητοποιημένη κυρίως όσον αφορά τους τακτικούς ελέγχους του μαστού.

Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες κινδύνου δεν προβλέπουν τον καρκίνο του μαστού, καθώς μπορεί μια γυναίκα να εκδηλώσει τη νόσο χωρίς να έχει κανέναν από τους παράγοντες αυτούς και κάποια άλλη να μην την εμφανίσει, παρόλο που συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

6+1 παράγοντες κινδύνου

1.Ηλικία: Όσο μεγαλύτερη η ηλικία τόσο πιο αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού. Η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

2.Φύλο: Ο καρκίνος του μαστού είναι κυρίως γυναικεία υπόθεση, χωρίς να αποκλείεται όμως και στους άνδρες.

3.Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι διπλάσιος για μια γυναίκα, όταν υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού που έχει νοσήσει από την ίδια ασθένεια.

4.Ιστορικό καρκίνου: Όταν μια γυναίκα έχει ήδη εμφανίσει καρκίνο μαστού, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει δεύτερο καρκίνο στον άλλο μαστό.

5.Γενετική: Κληρονομικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τον καρκίνο του μαστού.

6.Παχυσαρκία:Η παχυσαρκία είναι συνήθης «ύποπτος» για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων.

7.Έμμηνος ρύση: Αν η περίοδος ξεκινήσει σε πολύ μικρή ηλικία, ή αν η εμμηνόπαυση συμβεί πολύ καθυστερημένα, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

 

7+1 «καμπανάκια»

Καρκίνος του μαστού: Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα. Ποια είναι τα 7+1 «καμπανάκια» που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει στο μυαλό της; Πέραν των παραγόντων κινδύνου, που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει πάντα υπ ‘όψιν της, μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται και στα προειδοποιητικά σημάδια, που αποτελούν «καμπανάκια».

1.Αλλαγές στο στήθος: Οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, την υφή ή το χρώμα του στήθους πρέπει να μας θορυβήσει.

2.Εκκρίσεις της θηλής: Οι εκκρίσεις της θηλής αναφέρονται συχνά ως σύμπτωμα καρκίνου του μαστού.

3.Πόνος στο στήθος: Ο πόνος ή η ανεξήγητη ευαισθησία στο στήθος πρέπει να μας στείλουν στον γιατρό.

4.Απόσυρση θηλής: Θηλές που στρέφονται προς τα μέσα είναι λόγος ανησυχίας.

5.Θέρμη στο στήθος: Η αίσθηση ζεστασιάς στο στήθος είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

6.Μη φυσιολογική αιμορραγία: Η αιμορραγία από τη θηλή μπορεί να είναι «καμπανάκι» για τον καρκίνο του μαστού.

7.Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Η απότομη και χωρίς λόγο απώλεια κιλών θεωρείται ένα από τα πρώτα σημάδια του καρκίνου του μαστού.

8.Κόπωση: Όταν η κόπωση επιμένει, ακόμα και μετά από περιόδους ξεκούρασης, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.