Close icon
eyerobotica

Χειρουργική επέμβαση για τον Καρκίνο του Μαστού: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η χειρουργική επέμβαση για τον Καρκίνο του Μαστού,  είναι η πλέον συνήθης και αποτελεσματική λύση για τη θεραπεία της νόσου. Η επιλογή της χειρουργικής οδού που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως είναι το μέγεθος του όγκου, ο χαρακτήρας του καρκίνου (πολυεστιακός ή πολυκεντρικός), ο κίνδυνος εμφάνισης και δεύτερου καρκίνου εξαιτίας οικογενειακού ιστορικού, αλλά και η επιθυμία της ασθενούς.

Έτσι η χειρουργική επέμβαση για τον Καρκίνο του Μαστού μπορεί να συνίσταται:

-στην αφαίρεση ολόκληρου του μαστού (μαστεκτομή), κατά την οποία αφαιρείται όλος ο ιστός, ήτοι γαλακτοφόροι αδένες, λιπώδης ιστός, λοβοί, και τμήμα του δέρματος μαζί με τη θηλή και την πέριξ περιοχή, ή

-στην εκτομή του όγκου μαζί με ένα τμήμα του υγιούς ιστού που τον περιβάλλει (ογκεκτομή), η οποία εφαρμόζεται συνήθως σε μικρού μεγέθους όγκους, όταν ο όγκος δεν είναι κοντά στη θηλή και όταν είναι μίας μόνο εστίας.

Στις περιπτώσεις που ο όγκος είναι μεγάλος, διαπιστώνεται πολυεστιακότητα, ή όταν υπάρχει εισολκή θηλής, τότε η μαστεκτομή είναι μονόδρομος.

Μαστεκτομή και ογκεκτομή

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μαστεκτομής:

ριζική τροποποιημένη μαστεκτομή, στην οποία γίνεται εκτομή και των λεμφαδένων της σύστοιχης μασχάλης,

-η μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος,

-η μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής και

-η μαστεκτομή με αποεπιθηλιοποίηση του δέρματος του κάτω πόλου του μαστού. Οι περισσότερες μαστεκτομές συνοδεύονται από παράλληλες αποκαταστάσεις του μαστού.

Και οι ογκεκτομές όμως έχουν τις διαφοροποιήσεις τους. Υπάρχουν:

-οι απλές, όπου αφαιρείται ο όγκος μαζί με το τμήμα του υγιούς ιστού γύρω από αυτόν και

-οι μαμμοπλαστικές ή αλλιώς ογκοπλαστικές εκτομές, όπου μπορεί να αφαιρεθεί δέρμα ή να γίνει μείωση των μαστών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ασφαλής εκτομή του όγκου και ταυτόχρονη αναδιάταξη του μαστού για καλύτερη αισθητική εικόνα.

Λεμφαδένας φρουρός

Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη Χειρουργική Ογκολογία αποτελεί τα τελευταία χρόνια η βιοψία του λεμφαδένα φρουρού. Κι αυτό γιατί αποτελεί μια λιγότερο επεμβατική τεχνική, που οδηγεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και περιορίζει τη νοσηρότητα μιας εκτεταμένης επέμβασης.

Τα προηγούμενα χρόνια η συνήθης θεραπευτική διαχείριση των ογκολογικών ασθενειών γινόταν με την ολική χειρουργική εξαίρεση του όγκου, με πιο κλασική τεχνική σταδιοποίησης τον λεμφαδενικό καθαρισμό.  Πλέον η βιοψία του λεμφαδένα φρουρού χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα ως τεχνική σταδιοποίησης. Αν ο λεμφαδένας φρουρός δεν έχει καρκινικά κύτταρα, αυτό σημαίνει συνήθως πως δεν έχουν και οι υπόλοιποι λεμφαδένες στη μασχάλη, άρα δεν είναι τις περισσότερες φορές απαραίτητη η αφαίρεσή τους.