Εντοπίζονται ως τυχαία ευρήματα στη μαστογραφία και η ασθενής δεν καταλαβαίνει την ύπαρξή τους, καθώς δεν προκαλούν πόνο. Ο λόγος για τις επασβεστώσεις μαστού (αποτιτανώσεις), εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου στον μαστό, που μοιάζουν με μικρά στίγματα και μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε σημείο του μαστού. Πρόκειται συνήθως για καλοήθεις καταστάσεις, σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να υποκρύπτουν κακοήθεια ή να είναι σημάδι αρχόμενου καρκίνου.
Οι επασβεστώσεις μαστού δεν σχετίζονται με την πρόσληψη ασβεστίου από τις τροφές, αλλά εμφανίζονται συνήθως καθώς ο ιστός του μαστού γερνά. Μπορεί επίσης να είναι συνέπεια μιας φλεγμονής ή ενός τραύματος, ενώ μπορεί να δημιουργηθούν μέσα σε ένα ινοαδένωμα ή σε μία κύστη.
Τις περισσότερες φορές η ακτινολογική τους εικόνα μπορεί με ασφάλεια να δείξει αν είναι καλοήθεις, όμως είναι σημαντικό ο γιατρός να διερευνήσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, εφόσον έχει αμφιβολία για την καλοήθη τους φύση και να προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις και βιοψίες, ώστε να εξακριβώσει την κατάσταση.
επασβεστώσεις μαστού: κατηγορίες και πιθανότητες
Τρεις είναι οι κατηγορίες των επασβεστώσεων:
1.Οι καλοήθεις, οι οποίες δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Μπορεί βέβαια οι καλοήθεις επασβεστώσεις να μην μεταλλάσσονται και να μην αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, υπάρχει όμως η πιθανότητα να συνυπάρχουν στην περιοχή όπου βρίσκονται με έναν καρκίνο και να μας ξεγελάσουν.
2.Οι πιθανόν καλοήθεις, όπου υπάρχει πιθανότητα 2% για κακοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οι επασβεστώσεις να παρακολουθούνται με μαστογραφία κάθε έξι μήνες για έναν χρόνο.
3.Τέλος υπάρχει η κατηγορία των ύποπτων για κακοήθεια, όπου η πιθανότητα να αποτελούν σημάδι πρώιμου καρκίνου του μαστού είναι μεγαλύτερη του 50%. Ύποπτες για κακοήθεια είναι οι επασβεστώσεις που δεν έχουν καθορισμένο σχήμα ή μορφή, οι αδρές, με ανώμαλο σχήμα και μέγεθος μεγαλύτερου των 0,5 χιλιοστών, οι λεπτές με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος και οι γραμμοειδείς διακλαδιζόμενες. Στις περιπτώσεις υποψίας κακοήθειας είναι επιτακτική η βιοψία.
Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν οι επασβεστώσεις, για να εντοπιστούν είναι αναγκαίος ο τακτικός έλεγχος του μαστού, τον οποίο οι γυναίκες δεν πρέπει να αμελούν.