Ο Καρκίνος του Μαστού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες για μια γυναίκα, είναι όμως ιάσιμος, εφόσον η διάγνωσή του γίνει εγκαίρως. Γι΄ αυτό τον λόγο και η πρόληψη θεωρείται «κλειδί», ώστε οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές να είναι περισσότερο αποτελεσματικές.
Μετά τον εντοπισμό της νόσου, η συνηθέστερη επιλογή για την αντιμετώπισή της είναι η εγχείριση. Η χειρουργική δε προσέγγιση που θα επιλεγεί εξαρτάται από παράγοντες όπως η επιθυμία της ασθενούς, το μέγεθος και ο τύπος του όγκου, αλλά και ο κίνδυνος εμφάνισης δεύτερου καρκίνου εξαιτίας ιστορικού της οικογένειας.
Χειρουργείο και Καρκίνος του Μαστού
Δύο είναι οι κατηγορίες των χειρουργικών επεμβάσεων με τις οποίες αντιμετωπίζεται ο Καρκίνος του Μαστού:
1.Η μαστεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρος ο μαστός (γαλακτοφόροι αδένες, λιπώδης ιστός, λοβοί και τμήμα του δέρματος μαζί με τη θηλή). Είναι ιδανική επιλογή όταν ο όγκος είναι μεγάλος, πολυεστιακός ή όταν διαπιστώνεται εισολκή θηλής.
2.Η ογκεκτομή, κατά την οποία γίνεται εκτομή του όγκου μαζί με ένα τμήμα του υγιούς ιστού που τον περιβάλλει. Η μέθοδος αυτή συνιστάται για μικρού μεγέθους όγκους, αλλά μίας μόνο εστίας, αλλά και απομακρυσμένους από τη θηλή.
Και οι δύο αυτές κατηγορίες όμως έχουν τις διαφοροποιήσεις τους, ανάλογα με την περίπτωση.
Έτσι στην μαστεκτομή υπάρχουν:
-η ριζική τροποποιημένη μαστεκτομή. Κατά την επέμβαση αυτή πραγματοποιείται εκτομή και των λεμφαδένων της μασχάλης.
-η επέμβαση κατά την οποία διατηρείται το δέρμα.
-η μαστεκτομή κατά την οποία διατηρείται η θηλή.
-η επέμβαση κατά την οποία γίνεται η αποεπιθηλιοποίηση του δέρματος του κάτω πόλου μαστού.
Και στην ογκεκτομή διακρίνουμε διάφορους τύπους:
-τις απλές, κατά τις οποίες ο όγκος αφαιρείται μαζί με το τμήμα του υγιούς ιστού που τον περιβάλλει.
-τις ογκοπλαστικές εκτομές (μαμμοπλαστικές), κατά τις οποίες αφαιρείται δέρμα ή μειώνονται οι μαστοί, ώστε να είναι ασφαλής η εκτομή του όγκου και να γίνει παράλληλα και αναδιάταξη.
Η μετεγχειρητική θεραπεία
Πέραν όμως της χειρουργικής οδού, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να χρειαστούν στο πλαίσιο της μετεγχειρητικής θεραπείας και άλλες παρεμβάσεις για να αντιμετωπισθεί ο Καρκίνος του Μαστού. Έτσι τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης θα καθορίσουν αν χρειάζεται στη συνέχεια ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.
Ακτινοθεραπεία: Θεωρείται διαδικασία συμπληρωματική του χειρουργείου και δη επεμβάσεων όπως η ογκεκτομή, η μερική μαστεκτομή, αλλά και σπανιότερα η ριζική μαστεκτομή.
Χημειοθεραπεία: Ο ρόλος της είναι η καταστροφή των κυττάρων, όταν έχουν ξεφύγει από τον όγκο. Χορηγείται ενδοφλεβίως.
Ορμονοθεραπεία: Είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει τόσο μόνη όσο και σε συνδυασμό είτε με την ακτινοθεραπεία είτε με τη χημειοθεραπεία. Χορηγείται από το στόμα.
Σε κάθε περίπτωση για να είναι αποτελεσματικές όλες αυτές οι θεραπευτικές μέθοδοι, η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται κομβικός παράγοντας, γι΄αυτό και η πρόληψη, μέσω τακτικών εξετάσεων, πρέπει να μπει στη ζωή κάθε γυναίκας.