Close icon
eyerobotica

Καρκίνος In-Situ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Όσα θέλετε να ξέρετε για τον καρκίνο In-Situ

In situ στα λατινικά σημαίνει επί τόπου. Καρκίνος In-Situ λοιπόν είναι ένα καρκίνωμα που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και εκδηλώνεται τοπικά, σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ο τύπος αυτός καρκίνου είναι το στάδιο 0 και αναφέρεται συχνά ως τοπικό καρκίνωμα μαστού.

 

Ποιοι είναι οι πιο γνωστοί τύποι καρκινώματος in situ;

Οι βασικοί τύποι του καρκινώματος αυτού είναι τρεις:

  • Μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα του μαστού (DCIS): Ο μη διηθητικός καρκίνος δεν εξαπλώνεται, αλλά βρίσκεται στατικός στην εσωτερική πλευρά του γαλακτοφόρου αδένα. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που είναι πλήρως ιάσιμο, αρκεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ώστε να μην εξαπλωθεί στους γύρω ιστούς (στάδιο 0).
  • Μη διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα του μαστού (LCIS): Πρόκειται για την ανάπτυξη μη διηθητικών κυττάρων που σχηματίζονται στους λοβούς (αναφέρεται συχνά και ως λοβιακή νεοπλασία). Τα κύτταρα αυτά είναι μη φυσιολογικά, εντοπίζονται σε συγκεκριμένα μόνο σημεία του μαστού και μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για να αναπτυχθεί καρκίνος στην περιοχή. Ωστόσο από μόνα τους δεν αποτελούν καρκίνο. Σε περίπτωση διάγνωσης με LCIS, ο θεράπων ιατρός προτείνει περαιτέρω εξετάσεις με μαστογραφία για να αποφασιστεί η καταλληλότερη θεραπεία.
  • Νόσος Paget στο δέρμα της θηλής του στήθους: Πρόκειται για μία αρκετά σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού (περίπου 5% των περιπτώσεων), η οποία μοιάζει με μαστίτιδα. Χαρακτηριστικό της είναι ότι ξεκινάει από τη θηλή και τους πόρους της και επεκτείνεται στο δέρμα γύρω από αυτή. Ο όγκος μπορεί να μην είναι ψηλαφητός και συχνά εκδηλώνεται ως μια απλή δερματίτιδα με αίσθημα φαγούρας, ερυθρότητα, αίσθημα καύσου και δερματικές αλλοιώσεις στη θηλή και τη θηλαία άλω.

Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση για τα καρκινώματα in situ;

Ανεξάρτητα από τα αίτια ή τον τρόπο διάγνωσης ενός καρκινώματος in situ, η καταλληλότερη αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Ακόμα και αν τα τοπικά αυτά ογκίδια είναι καλοήθη, επιβάλλεται να αφαιρούνται, ώστε να γίνεται περαιτέρω διάγνωση με βιοψία. Η επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική εξαίρεση της μάζας, δηλαδή αφαίρεση μόνο του μικρού όγκου ή μαστεκτομή. Υπάρχει πάντα πιθανότητα η ασθενής να υποβληθεί σε συμπληρωματική θεραπεία (πχ φαρμακευτική αγωγή ή ορμονοθεραπεία), ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του καρκινώματος.

Η εξειδικευμένη ομάδα του Mastology Center και ο υπεύθυνος χειρουργός Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος μπορεί να σας κατευθύνει με τον πλέον εξειδικευμένο τρόπο στην αντιμετώπιση της πάθησής σας.